Beneficiile jocurilor video
Modalitatile prin care jocurile video pot sa influenteze capacitatile mentale dar si motorii ale copilului tau sunt nenumarate si te vor face sa intelegi de ce jocurile video nu sunt un inamic pentru copilul tau ci ii pot fi un aliat in dezvoltare. De asemenea, multe jocuri video din zilele noastre pot sa fie un aliat in educarea si rafinarea abilitatilor sociale ale copilului.
Datorita faptului ca actiunea se desfasoara intr-un ritm alert in foarte multe jocuri video si il obliga pe jucator sa actioneze rapid, sa fie atent in mai multe parti si sa aiba o vedere de ansamblu asupra hartii de joc, cei care joaca in mod regulat isi vor imbunatati coordonarea, atentia si concentrarea in joc dar si in viata reala. Mai mult decat atat, isi vor antrena abilitatile de multitasking.
In timpul unei partide de joc video, jucatorul este obligat sa ia multe decizii intr-un timp relativ scurt si sa rezolve problemele ce apar la fel de repede (cateodata ele aparand si simultan) iar acest lucru ajuta copilul sau adultul care joaca in mod regulat sa isi imbunatateasca abilitatile de rezolvare a problemelor si capacitatea de a lua decizii rapid si corect.
Jocurile video ajuta copilul inca de mic sa isi imbunatateasca capacitatile locomotorii si coordonarea ochi-mana. Veti observa ca si parinte daca jucati un joc in familie ca de multe ori copiii au o mai buna coordonare ochi-mana decat dumneavoastra si ca astfel pot actiona mai repede in joc si castiga detasat orice partida.
Anumite jocuri video ce ofera jucatorului sansa sa se imerseze in culturi si perioade istorice diferite despre care este posibil sa nu stie foarte multe. Contentul jocului este interesant, arta digitala este de asemenea atractiva astfel ii poate trezi copilului un interes crescut pentru o anumita perioada sau cultura, incurajandu-l sa cerceteze si sa citeasca mai multe despre ea dupa ce jocul (sau orele de joaca) s-a(u) terminat.
Un exemplu elocvent aici este unul dintre cele mai populare jocuri la ora actuala, Assasin’s Creed Oddysey, un joc de actiune RPG care transpune jucatorul in Grecia Antica, aratandu-i acestuia intr-un mod interactiv si distractiv cum arata lumea respectiva, care ii erau conducatorii, care erau regulile societatii de atunci si multe altele.
Jocurile online ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale ale copilului. Intr-un joc online, ei pot interactiona (in scris sau chiar cu microfon) cu alti copii intr-un mediu pe care il considera sigur (jocul preferat) despre un subiect ce il pasioneaza si pe el si pe interlocutor, astfel multi copii isi inving timiditatea pe care o pot avea intr-o interactiune in viata reala cu alti copii.Industria dezvoltatorilor de jocuri este o industrie ce a inteles ca are o responsabilitate in a promova valori sociale pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor dar chiar si a adultilor care joaca jocurile publicate de ei cu pasiune si devotament. Astfel, jocurile video ale zilelor noastre promoveaza prin mesaj dar si prin modul in care sunt construite per total (arta grafica, design etc.) valori ca non-discriminare, incluziune sociala, anti-bullying, anti-toxicitate si multe altele.
Bonus: Jocurile ca terapie
Multiple cercetari stiintifice din ultimii ani iau in considerare ca jocurile video sa devina medicamente oficial prescrise de medic pentru boli ca Alzheimer, ambliopie, ADHD, dislexie sau autism.
In 2020 avem de altfel si doua premiere in acest sens: primul joc ce a fost oficial aprobat de FDA pentru a putea fi prescris de catre medici pentru tratarea ADHD si primul studio de jocuri video cumparat de o firma de farmaceutice.
Jocul EndeavorRX dezvoltat de studioul Akili Interactive a fost aprobat in luna iunie 2020 de catre FDA (Food and Drug Administration, Statele Unite ale Americii) pentru a fi oficial promovat dar si prescris de catre medici ca medicament pentru ADHD la copii intre 7 si 12 ani, in Statele Unite. Jocul a fost in studii clinice timp de 7 ani inainte de a primi aceasta aprobare si il pune pe jucator sa piloteze un avion de mici dimensiuni prin diferite medii neprielnice ca rauri inghetate, vulcani in eruptie, jungle, culoare subacvatice.
Jocul Dig Rush - realizat de Amblyotech alaturi de Ubisoft Montreal si universitatea McGill, Montreal - foloseste o tableta si ochelari 3D pentru a oferi jucatorului imagini diferite pentru fiecare ochi, obligand ambii ochi sa lucreze impreuna si sa antreneze astfel viziunea bioculara.
Compania farmaceutica Novartis tocmai a cumparat in aprilie 2020 startup-ul Amblyotech tocmai pentru a face inca un pas dezvoltarea de metode terapeutice digitale. Jocul a fost dezvoltat in 2015 dar de atunci se afla in studii clinice pentru a putea sa fie oficial considerat un medicament de prescris.