Dictionar de termeni

Vrei sa intelegi ce spune copilul tau atunci cand este la calculator? Ba mai mult, foloseste cuvinte in viata reala pe care nu le intelegi dar ai vrea?

Ti-am pregatit un dictionar cu termenii cei mai cunoscuti preluati din jocuri, o sa iti fie de folos nu doar ca sa il intelegi pe copilul tau, dar si sa castigi cateva puncte de coolness daca le vei folosi in discutiile de zi cu zi cu ea/el

1-Up

Toata lumea ar trebui sa stie acest termen. Incepand de la Mario, 1-Up semnifica o viata extra.

Adds

“Additional Monsters.” Cand te lupti cu un monstru boss, uneori acesta va convoca monstri suplimentari cu care sa te lupti.

Aggro

“Aggravated” sau “Aggravation.” Atunci cand ai aggro, acest lucru inseamna ca ai enervat un monstru si monstrul este focusat doar pe tine, nu si pe alti jucatori. ’’O sa iti iei azi aggro de la colegi daca nu joci astazi baschet cu ei in curtea scolii.’’

AoE

“Area of Effect.” Se refera la vraji si abilitati care functioneaza intr-o anumita zona, mai degraba decat doar impotriva unui singur dusman. De obicei, acestea sunt prezentate ca cercuri verzi (in timp ce se arunca) si cercuri rosii atunci cand produc pagube. Povestea scurta: daca stai intr-un cerc rosu si starea ta de sanatate scade, faci ceva gresit.

BoA

“Bind on Account.” De obicei intalnit in MMO-uri, obiectele BoA sunt lucruri care odata ce sunt ridicate nu mai pot fi transferate catre un alt jucator; totusi, acestea pot fi mutate sau folosite pe un alt personaj din acelasi cont.

BoE

“Bind on Equip.” In timp ce BoA permite ca obiectele sa fie transferate intre personaje, BoE inseamna ca obiectul este destinat unui personaj specific odata e a fost echipat si nu mai poate fi transferat.

Buff / Debuff

“Beneficial / harmful effect on target”. Acestea sunt cauzate de vraji, potiuni si alte asemenea. Buffs si Debuffs pot dura pentru secunde, minute sau chiar pe timp nedefinit, depinzand de joc si de efect.

Camp

“To stay in one spot”. Deseori folosit in FPS atunci cand jucatorii se ascund in jurul unui colt sau hol sa ii suprinda pe altii.

CB / OB

“Closed / Open Beta.” Termeni folositi pentru a se referi la jocuri care sunt inca sub dezvoltare si ruleaza teste iniante de marea lansare. Inchis inseamna privat sau doar pe baza de invitatie, iar deschis inseamna disponibil publicului.

CD

“Cooldown.” Anumite abilitati si obiecte au periode de asteptare. Dupa ce este folosit, va trebui sa astepti un timp pana sa le poti folosi din nou.

DPS

“Damage Per Second.” Masurarea pagubelor facute de o arma sau de o vraja. „DPS” este, de asemenea, utilizat – nu ca acronim – ci pentru a face referire la anumite clase concentrate pe daune in MMO-uri, cum ar fi urletele, magii si vanatorii.

Dungeon

O zona separata, inchisa, cu sefi si monstri proprii. Temnitele au adesea numele lor, cum ar fi „Ragefire Chasm” din World of Warcraft.

EXP / XP

“Experience Points.” Cu cat ai mai multe puncte, cu atat esti mai aproape de urmatorul nivel. Acestea pot fi folosite pentru a masura nivelurile personajului, nivelurile de reputatie de factiune, nivelurile de abilitati si multe altele.

FoV

“Field of View.” Zona de lume din jurul tau care este aratata deodata. Un FoV mai mare inseamna ca vei avea o vedere mai periferica, dar care poate rezulta in efecte distorsionate daca este setata prea sus.

Grind

A face ceva repetitiv. Puteti macina cautari, monstri si chiar mestesuguri. (de exemplu, nivelarea prelucrarii pielii va necesita multa macinare.)

HP

“Health / Hit Points.” Masurarea pentru cata vatamare poti indura. Daca vei pierde prea mult din nivelul care indica sanatatea, vei muri.

HUD / UI

“Heads-Up Display” / “User Interface.” Acestea sunt lucrurile de pe ecran care afiseaza starea personajului tau: sanatate, mana, articole echipate, pozitie intr-o cursa si asa mai departe.

KDR / KR

“Kill-to-Death Ratio.” In medie, cati dusmani elimini inainte de a fi eliminat. Multi jucatori sunt obsedati de KDR-ul lor, de parca ne infatiseaza cat de buni sunt. Poate fi relevant, dar se pot concentra pe acest lucru in detrimentul unei echipe, uitand de obiectivul jocului.

Lag

O problema tehnica care intarzie reactia jocului la comanda ta. Daca ai apasat clic stanga pentru a trage iar personajul tau o executa doua secunde mai tarziu, atunci e momentul sa iei o pauza de la jocuri pana la remedierea problemei. Insistarea nu va duce decat la mai multa frustrare.

Loot

Articole si picaturi. Prada poate fi gasita in monstri infranti, cufare si monstri sefi. De obicei monstrii si sefii mai grei arunca o prada mai buna.

Mod

Modificare. Unele jocuri, precum Skyrim, suporta moduri de joc. Modurile pot varia de la o varietate de continut, de la remedieri de erori pana la elemente noi, la linii de cautare si tipuri de joc complet noi.

MP

“Mana / Magic Points.” MP masoara cate resurse sau abilitati de aruncare ai. Vrajile vor costa o anumita suma pe aruncatura iar odata ce ramai fara, va fi nevoie sa reincarci contorul inainte de a putea arunca vraji din nou.

NPC

“Non-Player Character.” Personaje care nu sunt controlate de o alta persoana in viata. Acestia pot fi cei care dau concursuri de cautare, lucratori in magazine sau pot fi doar o persoana aleatorie care sta in oras. Acestia nu trebuie sa indeplineasca intotdeauna o functie narativa.

Ping

Timp in milisecunde pentru informatii pentru a calatori pana la server si inapoi. Ping-ul inferior este mai bun. Cand oamenii au un ping ridicat, comenzile si jocul general pot fi intarziate, provocand intarziere (lag) si ducand astfel la o experienta neplacuta.

PvE

“Player vs Environment.” Un tip de joc care se concentreaza pe lupta cu monstri sau alti inamici care nu sunt jucatori. Jocurile sunt de obicei concentrate pe PvE, concentrate pe PvP (a se vedea mai jos) sau un amestec de ambele.

PvP

“Player vs Player.” Lupta impotriva altor jucatori live, indiferent daca este facuta in arene, campuri de lupta sau chiar in lumea deschisa. FPS-urile online sunt de obicei PvP in natura.

QTE

“Simon Says” sub forma de jocuri video. Pentru a da aspectul interactiunii, jocurile vor necesita ocazional o anumita serie de apasari de butoane pentru a face sa se intample un lucru cool sau important pe ecran (de exemplu, sa faci un personaj sa evite caderea bolovanilor sau sa le opreasca sa cada pe o stanca).

Raid

O temnita pe scara larga cu mai multi jucatori. In timp ce temnitele se pot face solo sau cu un grup mic, raidurile constau, de obicei, in mai mult de zece jucatori care se lupta printr-o temnita pentru a obtine prada. Unele raiduri din World of Warcraft au avut nevoie de pana la 40 de jucatori care au lucrat impreuna pentru a finaliza jocul.

Roll

Numar generat la intamplare din limitele stabilite, definind o anumita valoare sau atribut, cum ar fi daune sau putere.

Skin

O modificare estetica la un articol sau jucator. In general, aceasta nu serveste nicio alta functie decat pentru a face ca personajul tau sa arate mai bine (sau mai rau). Jocuri precum CounterStrike ofera piei in cutii de prada, care pot fi vandute pentru bani IRL (in-real-life / in viata reala).

Spawn

…………………….

Tag

Manerul online al unui jucator sau actul de a ataca o gloata. Jucatorii eticheteaza mai multi monstri si folosesc abilitati AoE pe ei pentru a economisi timp.

Termeni de chat

Loot

Sa furi, sa iei lucruri care nu sunt ale tale.

OP

Atunci cand un jucator sau o echipa devin prea puternici.

Beam/Beamed

Folosit mult in shooter-e, adica un fel de “m-a atacat/m-a lovit foarte tare”.

Holy Trinity

Combinatia de DPS+TANK+HEAL in jocuri, folosit mai mult in jocuri de tip MMO.

Cheese

O strategie de a gasi o modalitate usoara de a termina un joc, folosindu-se de subterfugii. Poate fi folosit si ca verb.

DC

“Disconnect.” De obicei, jucatorii se deconecteaza din greseala – sau nu – si se reconecteaza la loc.

EZ

“Easy.” Un termen care s-a folosit in mod derogator, denotand faptul ca un jucator a avut parte de un moment usor in acest meci, deoarece opozitia lor a fost aproape nicio competitie.

Feeder / Feeding / Fed

Cineva care moare la cealalta echipa in mod repetat, fie intentionat, fie nu. Un jucator care a beneficiat de alimentator este denumit „hranit”.

FF “Friendly Fire”

Daca colegul de echipa te impusca, acesta este focul prietenos / “Friendly Fire”. Friendly fire poate sa produca daune sau poate sa fie inofensiv, depinde de joc.

FF “Forfeit”

FF – forfeit. FF poate insemna si forfeit, adica a se preda, deci trebuie urmarit contextul.

FTW

“For the Win.” Este in mod normal folosit la sfarsitul unui comentariu dupa ce se intampla ceva precum omorarea unui oponent inainte ca acesta sa o faca. Se foloseste si in mod sarcastic.

Griefer

O persoana care hartuieste sau provoaca alti jucatori cu intentia de a le strica distractia. (“Nu fi un griefer.”)

GG / BG

“Good Game” / “Bad Game.” De obicei este scris la sfarsitul unui joc. Oamenii care arata o buna sportivitate scriu de obicei GG. Unii jucatori suparati vor da vina pe altii si vor scrie BG.

GG no re

“Good Game, no remake / replay.” Cand ai un joc bun si nu vei juca din nou alta runda cu aceiasi oameni.

Hacks / Hackz / Hax

Daca cineva lanseaza impuscaturi bine tintite si mortale peste tot, fara oprire, el este ori extrem de bun sau foloseste tool-uri ajutatoare nesportive si interzise intr-un joc. Aceasta se poate referi, de asemenea, la software-ul inselator.

HF

“Have Fun.” Distractie! – Un termen prietenos scris de obicei la inceputul unui joc.

IGN

“In-Game Name.” Partea de auto-identificare, numele tau in cadrul jocului, care poate sa fie numele tau real, o variatie la numele tau, sau un nume complet fictiv. De multe ori insa numele pe care ti-l doresti in joc este deja luat dar poti sa folosesti o combinatie de numere la sfarsit de nume ca sa il personalizezi.

INC

“Incoming.” Folosit ca avertisment pentru monstri sau jucatori de genul „heads-up!”

LEET / 1337

Un fel de prescurtare de la “elite” si este folosit pentru a caracteriza jucatori foarte buni. 1337 e o combinatie de numere ce inseamna tot ELITE, dar se foloseste un alfabet alternativ ce foloseste simboluri. Poate fi folosit ca adjectiv.

LFG – let’s fucking go / LFM – looking for more / LFP – looking for party /LFG – looking for group

In mod frecvent intalnit in jocurile multiplayer online, atunci cand jucatorii comunica intre ei in cadrul unui raid, de exemplu. LFG = haideti sa mergem, LFM= mai caut; LFP si LFG = caut coechipieri.

Noob / n00b / newb

Un jucator care este nou la joc. Uneori folosit pentru a descrie jucatori care joaca prost, indiferent de nivelul lor de experienta.

OHKO

“One-Hit Knock-Out.” Un termen folosit adesea in jocurile de lupta, care se refera la un singur atac care epuizeaza in intregime un adversar.

OOM / OOR

“Out of Mana / Resource.” Atunci cand mana sau resursa principala s-a epuizat, astfel ca nu mai poti folosi din abilitati. Mult mai rapid de tastat in timpul luptelor intense ale boss-ilor.

OP / Imba

“Over Powered” / “Imbalanced.” Folosit pentru a te referi la articole sau personaje care sunt prea puternice comparativ cu alte lucruri din joc.

OTW “On the Way.”

“Sunt pe drum”. Salveaza niste timp de tastare cu aceste trei litere.

PK

“Player Kill.” Sa omori un alt personaj controlat de un jucator. Folosit ca un verb.

PUG

“Pick-Up Group.” Un grup compus din straini aleatori care cauta sa indeplineasca acelasi obiectiv, cum ar fi o temnita.

QQ

Cum tastati rapid faptul ca plangeti fara emoji? Partea circulara a Q-ului seamana cu ochii iar liniuta, cu lacrimi.

Rekt / Owned / Pwned

De obicei, jucatorii arunca replica aceasta dupa un meci unilateral. Poate fi folosit si atunci cand joci mai bine decat un alt jucator.

Rez

“Resurrect.” Solicitati o rez daca vindecatorul nu isi da seama ca cineva a murit.

Salty

“Suparat” sau “ranchiunos”/ Cineva care se plange tot jocul stricand cheful celorlalti jucatori.

Smurf

Un jucator experimentat care creeaza un nou personaj sau cont pentru a juca impotriva jucatorilor cu nivel inferior.

Toxic

Folosit pentru a descrie atitudinea sau comportamentul unei persoane. Atunci cand un jucator incepe sa se planga si sa ii injure pe altii, aceste este sau devine toxic.

WTB / WTT / WTS “Wants to Buy / Trade / Sell.”

In chat-ul comercial, utilizatorii le vor folosi pentru a-si arata intentiile urmate de un articol sau serviciu.

Xpac

“Expansion Pack.” Un pachet substantial de continut nou pentru un joc care nu facea parte din lansarea initiala si costa de obicei bani. Incepand cu 2017, World of Warcraft a lansat sapte pachete de expansiune.

Miscellaneous

Bug

Eroare a programatorilor care au dezvoltat jocul cu rezultate nedorite in timpul jocului. Poate fi bun sau rau. Unele bug-uri va permit sa dublati elemente, in timp ce altele pot strica jocul.

DLC “Downloadable Content.”

De la mici actualizari, precum cateva arme noi, la o campanie completa. Uneori vandute in grupuri sub forma de „Season Passes”, care sunt achizitionate in asteptarea viitorului continut, mai degraba decat dupa ce toate acestea sunt disponibile.

DRM

“Digital Rights Management.” Atunci cand un joc are o forma de DRM, acest lucru inseamna ca este un software in el menit pentru a-l proteja de piratare.

Easter Egg

Functie ascunsa in joc lasata de un dezvoltator si care, de obicei, necesita eforturi pentru a o gasi. (Ex. Diablo II’ – Secret Cow Level.)

  

LAN

“Local Area Network.” Reteaua ta de acasa. Unele jocuri vor avea optiunea de LAN play, astfel incat sa poti juca cu oricine e conectat la reteaua ta de acasa.

VOIP “Voice Over IP.”

“Voice Over IP.” Un program care iti permite sa vorbesti cu altii online. Unele jocuri au VOIP built-in. Jucatorii pot de asemenea opta sa foloseasca platforme alternative de a vorbi cu alti jucatori in tim pul jocului – platforme precum Discord, Ventrillo, Mumble, TeamSpeak etc.