Sistemul PEGI ajuta parintii sa ia decizii informate atunci cand cumpara jocuri video

Clasificare varsta - PEGI

PEGI ofera clasificari in functie de varsta pentru jocuri video in 38 de tari europene, inclusiv Romania. Rating-ul de varsta confirma ca jocul este adecvat pentru jucatorii cu o anumita varsta. PEGI ia in considerare adecvarea unui joc pentru o anumita varsta, nu nivelul de dificultate.

Sistemul PEGI este utilizat si recunoscut in intreaga Europa si se bucura de sprijinul deplin al Comisiei Europene. Este considerat un model de armonizare la nivel european in domeniul protectiei copiilor.

Group 164

Cuprins

IMPORTANT! Clasificarea PEGI este obligatorie pentru a publica orice joc pe aproape toate platformele cele mai cunoscute de unde se pot cumpara sau descarca jocuri deci cautati iconitele PEGI pe: Xbox, Playstation, Google Play, Nintendo Switch. Jocurile publicate pe Steam sau Appstore insa, nu au aceasta obligativitate. Chiar daca Appstore are propriul sau sistem de clasificare de varsta, si acolo veti putea daca jocurile pe care copilul vostru le joaca pe Iphone sunt potrivite pentru varsta lui.

ATENTIE! Rating-urile PEGI iau in considerare adecvarea unui joc pentru o anumita varsta, nu nivelul de dificultate. Un joc clasificat PEGI 3 nu are nici un fel de continut inadecvat dar poate fi uneori prea dificil pentru copii mai mici. In schimb exista jocuri clasificate PEGI 18 care sunt foarte usor de jucat, dar contin elemente care le fac inadecvate pentru un public mai tanar.

Ratinguri de varsta
si descriptori de continut

PEGI 3

Continutul jocurilor clasificate PEGI 3 este considerat adecvat pentru toate grupele de varsta, jocul nu trebuie sa contina niciun fel de sunete sau imagini care pot inspaimanta copii mici. Un nivel foarte redus de violenta (in contentext comic sau in circumstante specifice copilariei) este acceptabil. Nu trebuie utilizat niciun fel de limbaj licentios.

PEGI 7

Jocurile care contin scene sau sunete care ar putea inspaimanta copiii mai mici ar trebui sa se incadreze in aceasta categorie. Un nivel foarte redus de violenta (violenta implicita, nedetaliata sau nerealista) este acceptabil pentru un joc cu ratingul PEGI 7.

PEGI 12

Jocurile video care prezinta un nivel de violenta usor mai explicita fata de personaje imaginare sau violenta nerealista fata de personaje asemanatoare oamenilor se incadreaza in aceasta categorie de varsta. Pot fi prezente aluzii sau gesturi cu caracter sexual, in timp ce limbajul injurios trebuie sa ramana la un nivel redus in aceasta categorie. Jocurile de noroc, asa cum se desfasoara acestea in realitate, in cazinouri sau in sali de joc, pot de asemenea sa fie prezente (de exemplu, jocuri de carti care, in realitate, ar fi jucate pe bani).

PEGI 16

Acest rating se aplica atunci cand reprezentarea violentei (sau a activitatii sexuale) atinge un nivel similar cu cel care ar fi de asteptat in viata reala. Utilizarea limbajului injurios in jocurile cu ratingul PEGI 16 poate fi mai accentuata si pot fi prezente, de asemenea, jocuri de noroc si consumul de tutun, alcool sau droguri ilegale.

PEGI 18

Clasificarea pentru adulti se aplica atunci cand nivelul de violenta atinge un stadiu in care devine reprezentarea unei violente extreme, a unui omor aparent fara motiv sau a unei violente fata de personaje fara aparare. Prezentarea in mod atractiv a consumului de droguri ilegale și activitatea sexuala explicita ar trebui sa se incadreze, de asemenea, in aceasta categorie.

Descriptorii de continut PEGI

Jocul conține reprezentari ale violentei. In jocurile cu ratingul PEGI 7, reprezentarea violentei poate fi doar nerealista sau nedetaliata. Jocurile cu ratingul PEGI 12 pot contine scene de violenta intr-un mediu imaginar sau violenta nerealista fata de personaje asemanatoare oamenilor, in timp ce jocurile clasificate PEGI 16 sau 18 contin scene de violenta cu caracter din ce in ce mai realist.

Jocul contine limbaj injurios. Acest descriptor se regaseste pe jocurile cu ratingurile PEGI 12 (limbaj injurios moderat), PEGI 16 (de exemplu, injurii cu conotatii sexuale sau religioase) sau PEGI 18 (de exemplu, injurii cu conotatii sexuale sau religioase).

Acest descriptor poate sa apara pe jocurile cu ratingul PEGI 7 daca acestea contin imagini sau sunete care pot inspaimanta sau infricosa copiii mici sau pe jocurile cu ratingul PEGI 12 care contin sunete sau efecte care provoaca groaza (dar nu au continut violent).

Jocul contine elemente care incurajeaza sau explica jocurile de noroc. Aceste simulari ale jocurilor de noroc se refera la jocuri care se desfasoara in mod normal in cazinouri sau in sali de joc. Jocurile cu acest tip de continut au ratingurile PEGI 12, PEGI 16 sau PEGI 18.

Acest descriptor de continut poate sa insoteasca un rating PEGI 12 daca jocul contine gesturi sau aluzii sexuale, ratingul PEGI 16 daca exista nuditate de natura erotica sau raport sexual fara ca organele genitale sa fie vizibile sau ratingul PEGI 18 daca in joc exista activitate sexuala explicita. Reprezentarea nuditatii intr-un continut fara caracter sexual nu necesita un rating de varsta specific si acest descriptor nu este necesar.

Jocul contine reprezentari ale consumului de droguri ilegale, ale consumului de alcool sau de tutun sau referiri la astfel de activitati. Jocurile cu acest tip de continut au intotdeauna ratingul PEGI 16 sau PEGI 18.

Jocul contine reprezentari ale unor stereotipuri etnice, religioase, nationaliste sau de alt fel, de natura sa incurajeze ura. Acest continut este intotdeauna limitat la ratingul PEGI 18 (si este posibil sa incalce legislatia penala nationala).

Acest joc le ofera jucatorilor optiunea de a achizitiona bunuri sau servicii digitale cu bani reali in moneda din viata reala. Aceste achizitii includ, dar nu se limiteaza la niveluri bonus, elemente cosmetice virtuale, obiecte surpriza muzica, monede virtuale si alte forme de monede de joc, abonamente, tichete de reducere („season passes”) si upgrade-uri (de exemplu, pentru dezactivarea reclamelor).

Exemple de jocuri si rating

Daca esti curios sa afli ce rating-uri au jocurile din topuri, avem aici cateva exemple pentru tine.