Ce trebuie sa fac daca copilul meu vrea sa cheltuiasca bani in joc?
Iti raspundem la o intrebare importanta: ce faci daca copilul tau vrea sa cheltuiasca bani in joc si cum gestionezi cel mai bine acest lucru in lumea jocurilor video.

Cheltuielile în joc sunt o funcție disponibilă în unele jocuri video. Ele le oferă jucătorilor posibilitatea de a cumpăra articole pentru a îmbunătăți experiența de joc, a debloca conținut exclusiv sau a modifica aspectul personajului.

Un studiu realizat de Video Games Europe a arătat că, anual, doar 21% dintre jocurile evaluate de PEGI conțin achiziții în joc, iar doar 3% includ cutii cu recompense (loot boxes). În plus, cercetările noastre arată că 31% dintre părinți spun că nici copiii, nici ei înșiși nu au cumpărat sau deschis vreodată o cutie cu recompense, iar majoritatea (38%) afirmă că cei mici nu au cumpărat niciodată o astfel de cutie, ci doar au deschis cele câștigate prin joc.

Chiar și așa, este esențial ca părinții să înțeleagă aceste achiziții și să stabilească limite, pentru ca cei mici să ia decizii responsabile atunci când vine vorba de cheltuieli.

Cum îți dai seama dacă un joc are achiziții în joc

Pe lângă ratingul de vârstă, sistemul PEGI oferă și descrieri de conținut. Dacă un joc conține achiziții în joc, va fi afișată următoarea pictogramă PEGI. În cazul jocurilor fizice, pictograma este pe spatele cutiei. Pentru achizițiile digitale, ea apare pe majoritatea platformelor digitale (Xbox, PlayStation, Nintendo și Android).

Ce sunt cutiile cu recompense?

O cutie cu recompense este o mecanică din jocurile video care oferă obiecte virtuale aleatorii. O cutie cu recompense „plătită” înseamnă o cutie achiziționată cu bani reali sau obținută prin monedă virtuală care, la rândul ei, a fost cumpărată. Chiar dacă pot fi captivante, aceste cutii funcționează ca pachetele surpriză cu abțibilduri de fotbal – cheltuiești bani fără să știi exact ce vei primi. Ukie, împreună cu industria jocurilor video, a introdus 11 principii care recomandă ca industria să limiteze achiziționarea cutiilor cu recompense de către persoanele sub 18 ani, fără acordul părinților. Deoarece aceste principii nu sunt obligatorii, este important să discuți cu copilul tău despre ce înseamnă cutiile cu recompense, să îl ajuți să înțeleagă riscurile și să stabiliți împreună limite clare privind cheltuielile. Este o ocazie bună să introduceți noțiuni precum „dorințe, nevoi și priorități”, așa cum recomandă și Radio 4 MoneyBox.

Sfaturi pentru a gestiona cheltuielile în joc

● Activează controlul parental: Majoritatea consolelor și dispozitivelor oferă setări care limitează sau blochează achizițiile. Asigură-te că le configurezi înainte de a înmâna consola copilului.

● Creează un cont de copil: Prin setările contului de familie, poți crea un cont special pentru copil, cu funcționalități și acces restricționat.

● Stabiliți limite împreună: Folosește instrumente precum Power Up Pact pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă valoarea reală a banilor și să gândească critic când vine vorba de cheltuieli.

Fiind informat și implicat, îl poți ajuta pe copilul tău să se bucure de jocuri, în timp ce învață să gestioneze responsabil banii. ​