Genuri de jocuri

Daca iti cere un joc RPG pentru Craciun si nu stii ce joc este acesta iti venim noi in ajutor si iti explicam diferitele genuri de jocuri!

Daca are 12 ani si il auzi ca joaca un TPS, poate ar trebui sa stii ce inseamna, inseamna ca joaca un Third-Person Shooter si probabil nu este un joc potrivit pentru varsta lui.

Cuprins

Termeni comuni

 

3PS / TPS / OTSThird-Person Shooter / Over the Shoulder. Jocuri precum Gears of War, The Division, Mass Effect etc.
4XJocurile “eXplore, eXpand, eXploit, si eXterminate” sunt un sub-gen foarte popular al jocurilor de strategie. De exemplu aici poate fi inclusa seria Civilization.
CCGCollectible Card Game. Jocul Hearthstone este cel mai popular de acest tip in prezent.
FPSFirst Person Shooter. Jocuri precum: Battlefield, Call of Duty, Halo, CounterStrike etc.
MMOMassively Multiplayer Online. Jocuri online ce sunt destinate unui numar mare de jucatori ce joaca simultan. Include o varietate de ggenuri, precum FPS, RPG etc. Cel mai cunoscut joc de acest tip, World of Warcraft, este un MMORPG (vezi mai jos).
MOBAMultiplayer Online Battle Arena. Un gen care implica sa controlezi un singur erou/campion intr-un joc de echipa ce seamana putin cu un RTS. Titluri cunoscute includ League of Legends si Dota 2.
RPGRole-Playing Game. Acele jocuri care parca dureaza prea mult sa le termini, precum Skyrim, The Witcher 3, Fallout 4, etc. Iti pui capa si palaria de vrajitor si pornesti intr-o aventura. Sau iti pui armura si iti ascuti sabiile.
RTSReal-Time Strategy. Un joc de strategie care se joaca fara pauza, in care ai de obicei datoria sa construiesti structuri si armate pentru a-ti inlatura oponentii inainte ca ei sa o faca.
SIMSimulare. Include totul de la Simulator de Ferma si Simulator de Zbor la Simulator de Job in VR.
TBSTurn based strategy – Joc de strategie in care jucatorii trebuie sa isi astepte randul, nu pot juca simultan ca in RTS-uri.
RTTReal time tactics: in jocurile real time tactics actionezi ca jucator de la secunda la secunda, nu implica un plan pe termen lung, o dezvoltare etc. Jocurile real time strategy implica o strategie pe termen lung, gen dezvoltare baza, constructie unitati etc.
TBTTurn based tactics – acelasi lucru ca jocurile real time tactics doar ca nu pot juca toti jucatorii simultan, fiecare trebuie sa isi astepte randul.
Arena Shooter
Arena shooters sunt un sub-gen al FPS-urilor in care mai multi jucatori sunt pusi intr-o arena si trebuie sa se lupte pana ramane un singur jucator.
F2P “Free to Play.”Se refera la jocurile care pot fi descarcate si jucate gratuit si care fac bani din reclame, micro-tranzactii sau alte mijloace.
PremiumSe refera la jocuri pe care trebui sa le platesti inainte sa le descarci.
FreemiumJocuri care pot fi descarcat gratis si jucate gratuit dar pentru a progresa in joc sau a accesa mai multe nivele trebuie sa cumperi jocul premium.
Triple-A (AAA)Jocurile care au un buget mare, multe sustineri si, in general, obtin multe laude din partea fanilor si criticilor. Jocuri gen Call of Duty, Battlefield, Assassin’s Creed.
Double-A (AA)Jocuri cu un buget mai limitat ca AAA, dar de calitate buna. Exemple: Hellblade sau recentul Greedfall.
INDIE GAMEJocuri dezvoltate de studiouri independente (indie) de câtiva oameni, cu buget mic, fara multa publicitate, dar creative, interesante.
P2P “Pay to Play.”Jocuri premium pe care trebuie sa le achizitionezi ca sa le poti juca. Pot include de asemenea si micro-tranzactii.
P2W “Pay to Win.”Jocuri cu micro-tranzactii care ofera cumparatorilor un avantaj fata de jucatorii obisnuiti (e.g. abilitatea de a cumpara arme mai puternice, puncte aditionale etc.)

Istoria jocurilor si diferentierea lor

Primul joc video a aparut in 1958, fiind creat de fizicianul William Higinbotham cu scopul de a le oferi o experienta interactiva vizitatorilor Brookhaven National Laboratory. Acest experiment a devenit rapid cel mai popular printre vizitatori. Ulterior jocurile s-au dezvoltat odata cu tehnologia, iar in prezent industria de jocuri este una extrem de populara in categoria divertisment, chiar mai populara decat industria filmului si a muzicii.
Jocurile video sunt clasificate dupa genul lor. Desi momentan nu exista un numar clar de genuri definite, ci difera usor in functie de surse, incluzand si sub-genurile acestora, anumite jocuri pot fi hibride, imbinand elemente din mai multe genuri.
Jocurile video se diferentiaza intre ele prin tipul de obiective pe care trebuie sa le indeplinesti ca jucator. Astfel, jocurile de actiune sunt preferatele celor care cauta recompense imediate. Jocurile RTS (strategie in timp real) sau RPG (jocuri de role-playing) se potrivesc mai bine celor carora le place sa manageruiasca resurse.
Depinzand de tipul de joc, cele mai complexe din punct de vedere artistic pot implica echipe de scenaristi, actori, muzicieni, artisti grafici, scenografi, regizori, programatori, ceea ce face ca industria jocurilor sa fie in zilele noastre nu doar una pentru consum ci si o industrie extrem de creativa si placuta in care isi pot gasi locul atat artistii, dar si cei care isi doresc sa transforme pasiunea in job.

Tipuri de jocuri



Fiind un domeniu in continua dezvoltare, este foarte mare posibilitatea ca noi genuri sa apara in viitorul apropiat, insa putem spune ca la acest moment jocurile se impart in cateva mari genuri:

1. Jocuri de actiune
2. Jocuri de
actiune-aventura
3. Jocuri de aventura
4. Jocuri de Role-playing
5. Jocuri de simulare
6. Jocuri de strategie
7. Jocuri sportive
8. Jocuri puzzle
9. Jocuri idle

1. Jocurile de actiune

Jocurile de actiune sunt cele in care jucatorul este in control si in centrul actiunii, care este in principal compusa din provocari fizice pe care jucatorii trebuie sa le depaseasca. Acestea sunt printre cele mai populare jocuri, fiind usor de jucat.

Jocurile platformer isi iau numele de la faptul ca personajul interactioneaza cu platformele pe parcursul jocului de obicei alergand, sarind sau cazand. Cel mai cunoscut joc de acest tip este seria Super Mario Bros.

Shooter-ele le permit jucatorilor sa foloseasca arme pentru a se imersa in actiune, scopul final fiind de obicei acela de a inlatura inamicii sau jucatorii oponenti.

Shootere-le se caracterizeaza prin perspectiva jucatorului:
First-person shooters (FPS) sunt jucate din perspectiva personajului principal. Call of Duty, Half-Life, Halo sunt doar cateva exemple de jocuri de acest gen.

La Third-person shooters precum Fortnite si Splatoon, actiunea are loc dintr-un punct de vedere din care jucatorul poate vedea personajul principal, de obicei de deasupra sau din spate.

Top-down shooters precum Galaga, Space Invaders si Raiden V: Director’s Cut ofera o experienta generala “deasupra capului”. Daca third-person shooters pot afisa deseori indicatoare pentru starea de sanatate sau alte tipuri de indicatoare care se inrautatesc sau imbunatatesc in functie de starea de sanatate a personajului, top-down shooters se bazeaza de obicei pe seturi de vieti, cu jucatorii ajungand la “game over” atunci cand rezerva de vieti se termina.

Actiunea in jocurile precum Mortal Kombat si Street Fighter II se concentreaza pe lupte iar in cele mai multe cazuri pe lupte corp la corp. Majoritatea jocurilor de lupta au o serie de personaje ce pot fi jucate, fiecare avand abilitatile sale unice sau fiind specializat intr-un stil de lupta. In cele mai multe jocuri de lupta traditionale, jucatorii se lupta sa ajunga in top, iar adversarii devin tot mai dificili pe masura ce progreseaza.

Jocurile Beat-em up sau brawlers se focuseaza tot pe lupte, dar in loc ca jucatorii sa se lupte cu un singur adversar, se confrunta cu valuri consecutive de dusmani. Double Dragon a fost unul dintre jocurile de inceput ale acestui sub-gen iar God of War, Castle Crashers si Bayonetta sunt printre cele mai recente.

Jocurile Stealth imbina istetimea si precizia pentru rezolvarea provocarilor, iar in timp ce alte jocuri de actiune sau lupte ajuta jucatorii sa isi indeplineasca telul, precum in Dishonored, jocurile stealth de obicei incurajeaza jucatorii sa se angajeze in actiune in mod ascuns. Metal Gear a construit o franciza bazata pe aceasta sub-categorie.

Un sub-gen al jocurilor de actiune, jocurile de supravietuire s-au remarcat in ultimii ani. Jocul de supravietuire horror Resident Evil a fost printre cele mai timpurii ale acestui gen (desi este un joc linear), in timp ce jocuri mai moderne de supravietuire precum Fortnite au loc in medii de joc si dau jucatorilor access la resurse sa isi confectioneze unelte, arme si adapost pentru a supravietui cat mai mult posibil.

Jocuri de ritm precum Dance Dance Revolution si Guitar Hero sunt jocuri bazate pe muzica care provoaca jucatorii sa tina pasul cu ritmul unei melodii sau a unei coloane sonore prin apasarea unui buton la un moment anume pentru a acumula puncte.

2. Jocurile de actiune-aventura

Un joc de actiune-aventura este un gen de joc video care imbina elemente din genul aventura cu elemente de actiune. Fiind un gen hibrid, este cel mai cuprinzator si mai divers din jocuri, care include multe titluri care ar putea fi mai bine categorizate in subgenuri.

Jocurile de actiune cuprind apecte precum explorarea si rezolvare unor puzzle-uri, fara sau cu putina actiune. Jocurile pure de actiune cuprind interactiuni in timp real care pun la incercare reflexele jucatorilor.

Astfel, jocurile care pun la incercare reflexele si capacitatea jucatorului de a rezolva probleme, cu sau fara violenta, intra in acest gen.
Cele mai cunoscute jocuri de actiune-aventura sunt: Tomb Raider, seria Grand Theft Auto, Hitman (third person), Assassin’s Creed (stealth), Metroid (platformer), Resident Evil (survival horror).

Jocurile de actiune-aventura incorporeaza cel mai frecvent doua mecanici—quest-uri pe parcursul jocului sau obstacole care trebuie depasite folosind o unealta sau un obiect colectat, precum si un element de actiune unde aceste obiecte sunt folosite.

Jocurile de actiune-aventura precum The Legend of Zelda se concentreaza mai mult pe explorare, rezolvarea unor puzzle-uri si pe descoperirea prazii, in timp ce lupta este mai mult o activitate de suport la experienta generala a jocului.

Jocurile horror de supravietuire precum Resident Evil folosesc teme si subiecte mature pentru a infatisa peisaje hidoase si groaznice (multe dintre aceste jocuri folosesc sange si sunt destinate numai publicului matur). Astfel de titluri ofera emotii puternice amplificate de un mecanism cheie: resurse limitate precum munitie sau arme finite.

Acest gen este inspiriat de jocurile Metroid si Castlevania. Jocurile tip Metroidvania sunt precum jocurile tipice de aventura, insa nu sunt lineare si de obicei necesita ca jucatorul sa renunte sau este impiedicat sa progreseze pana cand nu gaseste un instrument specific sau special.

Upgradarea personajului cu noi arme, abilitati sau alte puteri le permite sa acceseze zone speciale ale jocului – dar nu inainte de bossfight, care este de asemenea o caracteristica majora a jocurilor tip Metroidvania.

3. Jocurile de aventura

Jocurile de aventura sunt caracterizate de stilul de joc si nu de poveste sau continut. Iar in timp ce tehnologia a oferit dezvoltatorilor noi optiuni de a explora modul de povestire ale genului, la un nivel elementar, jocurile de aventura nu au evoluat asa de mult fata de originile lor bazate pe text.


In jocurile de aventura, jucatorii de obicei interactioneaza cu mediul si alte personaje pentru a rezolva puzzle-uri cu indicii pentru ca povestea sau jocul sa progreseze. Pe langa un mini-joc ocazional, jocurile de aventura rareori implica elemente traditionale din jocurile de actiune. Astfel, genul nu este foarte popular printre jucatorii mainstream. ​

Jocurile de aventura de la inceputuri, bazate pe text, au fost numite „fictiune interactiva”. Si la fel cum sugereaza si numele, jocul este bazat pe text, ceea ce inseamna ca jucatorii isi folosesc tastatura pentru a introduce comenzi ca raspuns la arcul sau situatia programata de joc, cum ar fi „obtine lopata”, „apuca sabia” sau „pleaca spre nord .“ Cu jocurile de aventuri bazate pe text, programatorii petrec destul de mult timp pentru dezvoltare, lucrand diverse raspunsuri la contributiile jucatorilor.

Pe masura ce computerele au devenit mai capabile sa creeze grafica pentru a sustine textul, jocurile au evoluat si ele. De exemplu, jocurile grafice de aventura timpurii au folosit imagini simple pentru a sprijini aventura statica bazata pe text. Mai tarziu, pe masura ce mouse-ul a evoluat intr-un controler de jocuri, jocurile au inceput sa inlocuiasca comenzile textului scris, iar jucatorii au inceput sa „indice si sa faca clic” pentru a interactiona cu un obiect de pe ecran.

Extrem de populare in Japonia, majoritatea romanelor grafice cer ca jucatorii sa construiasca trasaturi de caracter sau statistici pentru a avansa jocul. Jocurile au adesea multiple finalizari, care sunt determinate de modul in care jucatorul raspunde la anumite puncte din actiune. Intalnirile si simulari legale (Ace Attorney pentru Nintendo DS, de exemplu) sunt teme populare pentru multe nuvele grafice.

Tehnologia Laserdisc si CD-ROM au permis introducerea filmului interactiv. Filmele interactive contin secvente pre-filmate de actiune-live sau secvente de animatie. Aventura este redata, de obicei, dintr-o perspectiva a persoanei a treia, iar jucatorul controleaza actiunea in timpul punctelor pivotale din poveste, cum ar fi sa impinga un joystick la dreapta sau sa apese un buton pentru a „sari” din drum, in timp ce un bolovan se indreapta spre ei.

Cea mai recenta evolutie a jocurilor de aventura este 3D-ul in timp real. In loc de scene prestabilite, jucatorii interactioneaza intr-o lume 3D in timp real a jocurilor video. Shenmue si Heavy Rain sunt exemple bune ale acestor tipuri de jocuri.

4. Jocurile Role-Playing (RPG)

Probabil cel de-al doilea cel mai popular gen de joc, jocurile de rol (role-playing) sau RPG-urile, au in cea mai mare parte caracteristici medievale sau de fantezie.

Acest lucru se datoreaza in principal originii genului, care poate fi identificat in Dungeons & Dragons si alte jocuri de roluri pe pix si hartie. Totusi, RPG-urile hardcore nu ignora RPG-urile cu teme SF, precum Mass Effect, Fallout si Final Fantasy, care au adus intorsaturi unice genului.​

Diferentele culturale au avut o influenta si asupra acestui gen, deoarece multi jucatori clasifica RPG-urile fie ca WRPG-uri (influentate de Vest), fie JPRG-uri (influentate de japonezi). In cele din urma, jucatorilor li se ofera deseori alegeri in acest gen care influenteaza rezultatul final al jocului, ceea ce inseamna ca multe RPG-uri au finaluri alternative. ​

Jocurile de rol de actiune iau elemente de joc atat din jocuri de actiune, cat si din jocuri de actiune-aventura. O caracteristica definitorie a RPG-urilor de actiune este faptul ca lupta are loc in timp real si depinde de viteza si acuratetea unui jucator pentru a elimina dusmani, in functie de atributele ridicate, precum carisma si dexteritatea.

Jocurile de rol online de tip multiplayer in masa (sau MMORPG-urile) au evoluat ca variatii grafice ale temnitelor multi-utilizator bazate pe text (MUDs), care au fost dezvoltate la sfarsitul anilor ’70.
MMORPG-urile implica sute de jucatori care interactioneaza activ intre ei in aceeasi lume si, de obicei, toti jucatorii au acelasi obiectiv sau un obiectiv similar.

Un MMO sau MMOG (Massive Multiplayer Online Game) este un joc pentru calculator capabil sa suporte sute sau chiar mii de jucatori simultan, fiind jucat prin intermediul internetului.

Jocurile MMO permit jucatorilor sa participe la competitii la scara mare, sa concureze alaturi de jucatori de diferite rase, varste sau nationalitati. Majoritatea jocurilor MMO cer jucatorilor investirea unui timp indelungat in joc, in crearea caracterelor si cresterea/dezvoltarea lor. Unele jocuri MMO cer o taxa lunara sau doar cumpararea jocului.

Istoria jocurilor online din Romania incepe cu In Debara. Este primul joc online multiplayer aparut la noi, cu peste 50.000 de jucatori din intreaga lume! A castigat premii pentru cel mai bun site de divertisment in 2004 si cel mai bun joc online in 2006.
Massive Multiplayer Online pe Curlie.

Singurul alt gen de joc bazat pe numele jocului care l-a inspirat, Rogue, a fost un joc computerizat in 2D si crawler de temnite din 1980. Jocul a prezentat o interfata text si o generatie la nivel aleatoriu. Jucatorii au depasit inamicii si obstacolele pentru a-si creste statisticile jucatorilor.

Avand in vedere originile lor in jocurile pe tabla, jocurile de rol tactice se joaca mai mult ca jocurile de de tip board game traditionale, in care actiunea jocului bazat pe rand se joaca pe o grila izometrica. Jucatorii folosesc o strategie similara cu cea de sah si un numar finit de resurse (armate, arme etc.) pentru a cuceri batalii si dusmani.

Sandbox, sau jocuri de lumi deschise, permit jucatorilor sa cutreiere liber mediile lor de joc in cautarea aventurii. Acestea sunt unele dintre cele mai imersive si antrenante experiente de jocuri video disponibile, deoarece cantitatea masiva de personaje si situatii de joc necesare pentru a popula cautari laterale si de a sustine povestile permit dezvoltatorilor de jocuri sa creeze lumi virtuale aproape reale.

„Blobbers”, asa cum sunt cunoscuti de catre jucatorii hardcore, sunt jocuri de roluri in temnite (RPG-uri de temnita) in care un jucator conduce o grupare de aventurieri din perspectiva persoanei intai. Jocuri precum Might and Magic si Bard’s Tale se incadreaza in aceasta categorie, deoarece jucatorul muta intreaga grupare ca pe o singura unitate sau „blob” in jurul zonei de joc. Majoritatea „blobbers” sunt bazate pe rand, dar unele jocuri pot fi jucate in timp real.

5. Jocurile de simulare

Jocurile din genul simulare au un lucru in comun - toate sunt concepute pentru a imita o realitate reala sau fictiva, pentru a simula o situatie sau un eveniment real.

SimCity este cea mai populara simulare de constructie si management din toate timpurile. Jocul simuleaza construirea si gestionarea unui oras, inclusiv planificarea strazii, planificare zonala si impozitarea rezidentilor orasului.

Sims este cel mai popular joc de simulare de viata si unul dintre cele mai vandute jocuri video din toate timpurile. Ca si SimCity (care a fost creat tot de Will Wright), in The Sims, jucatorii controleaza aspectele individuale ale vietii artificiale.

Simularile pot permite jucatorilor sa manipuleze genetica unui personaj sau ecosistemul acestuia. Chiar si reactia personajului la o anumita situatie poate fi sub controlul jucatorului.

Jocurile virtuale pentru animale de companie precum Nintendogs si Tamagotchi sunt considerate parte a subgenului acestei categorii, fiind simulari de crestere a animalelor de companie. Astfel, The Sims este considerat o simulare sociala. Ambele tipuri de sub-genuri intra in categoria de simulare a vietii.

In cele din urma, datorita controlului pe care aceste jocuri il ofera jucatorilor asupra personajelor si a imprejurimilor lor, simularile de viata sunt uneori numite „jocuri de zeu”.

Este dificil sa clasifici cele mai populare jocuri de simulare cu vehicule, deoarece vanzarile sunt impartite in mod egal intre simularile de zbor si cele de curse. Simularile cu vehicule urmaresc sa recreeze experienta zborului unui avion, conducerea unei masini de curse si, in unele cazuri, conducerea unui tractor la o ferma.
Simularile vehiculelor pot incorpora lupte, in cazul simulatoarelor de zbor. Aceasta categorie include simulatoare de zbor spatial si simulatoare de tren.

6. Jocurile de strategie

Jocul se bazeaza pe jocurile traditionale de strategie de tip board game. Jocurile de strategie ofera jucatorilor un acces divin la lume si resursele sale. Aceste jocuri cer ca jucatorii sa foloseasca strategia si tactica dezvoltate cu atentie, pentru a putea depasi provocarile. Mai recent, aceste tipuri de jocuri s-au mutat de la sisteme bazate pe ture la gameplay-uri in timp real ca raspuns la feedback-ul jucatorilor.

Un 4x este orice gen de jocuri video de strategie ale carui patru obiective principale bifeaza aceste casute: exploreaza, extinde, exploateaza si extermina. Seria Civilization a lui Sid Meier este probabil cel mai cunoscut joc de strategie din aceasta categorie. Din cauza obiectivelor care stau la baza lor, majoritatea acestor jocuri au setari istorice si acopera istoria unei civilizatii (umane sau extraterestre).

Denumire generala oferita jocurilor cu doi sau trei jucatori pe rand, cu tancuri sau alti soldati angajati in lupta.

Jocurile de strategie in timp real impun jucatorului sa colecteze si sa mentina resurse, precum bazele, in timp ce avanseaza si dezvolta atat resurse cat si unitati de lupta. Starcraft este cel mai popular RTS, in timp ce serialele The Age of Empires si Command and Conquer sunt de asemenea cunoscute francize de joc din aceasta categorie.

Uneori considerate un subgen de strategie in timp real, jocurile tactice in timp real se concentreaza pe tactica campului de lupta si razboiul operational versus micromanagementul resurselor sau al unitatilor individuale.

Aceasta categorie imbina jocuri de actiune, jocuri de rol si jocuri de strategie in timp real. In acest subgen de jocuri de strategie, jucatorii nu construiesc de obicei resurse precum baze sau unitati de lupta. In schimb, jucatorii controleaza un singur personaj intr-una din cele doua echipe, lucrand impreuna pentru a incerca sa distruga baza celeilalte echipe (ei sunt ajutati adesea in sarcina cu ajutorul unitatilor controlate de computer care ataca pe un traseu stabilit).

In jocurile de aparare in turnuri, jucatorii trebuie sa se apere de inamicii controlati de computer (adesea denumiti „taratoare”) pentru a castiga. Abilitatile turnului si miscarile taratoarelor variaza de la un joc la altul, dar, de obicei, jocurile de aparare a turnurilor ofera unor turnuri diferite abilitati, cum ar fi capacitatea de a incetini taratoare sau de a le otravi. Atunci cand un jucator ucide destule taratoare, li se acorda credite pentru a cumpara mai multe turnuri sau pentru a cumpara imbunatatiri pentru ceva precum puterea armei sau raza de actiune.

Aceasta categorie este folosita pentru a diferentia jocurile de strategie bazate pe ture de cele de strategie in timp real. Un joc de strategie bazat pe ture ofera jucatorilor o perioada de timp (sau tura) in care sa ia masuri. Dar, ca un joc RTS, genul poate include jocuri care nu sunt exclusiv bazate pe ture.
Un alt sub-gen se dezvolta din aceasta categorie: jocurile de strategie simultana bazate pe ture (STBS) si sunt acele jocuri care permit jucatorilor si adversarilor sa intrerupa actiunile si sa schimbe jocul simultan.

Bazat pe si folosind in mare parte tactici militare realiste, jocurile tactice bazate pe ture implica forte de lupta una impotriva celuilalte intr-un joc asemanator voleiului. Fire Emblem si Final Fantasy Tactics sunt doua dintre cele mai cunoscute jocuri din aceasta categorie.

Un sub-gen de jocuri video de strategie, un joc de razboi focalizeaza jocul pe razboiul tactic sau strategic bazat pe harta. Jocuri precum Real War pot fi jucate ca evenimente bazate pe ture sau in timp real.

Acesta este un joc de razboi care se concentreaza pe o strategie grandioasa, care implica de obicei plasarea resurselor unei natiuni sau a unui imperiu pentru a atinge un obiectiv.

7. Jocurile sportive

Jocurile sportive simuleaza sporturi precum golf, fotbal, baschet, baseball si fotbal. Acestea pot include, de asemenea, sporturi olimpice precum schiul si chiar sporturi de pub, precum darts si biliard. Competitorii din aceste jocuri sunt adesea controlati de calculator, dar pot lua si forma unor adversari live. (Si avand in vedere ca suntem pe tema sportului, jocurile video ar trebui considerate ele insele sport!)

Seriile de simulatoare de curse precum Forza si Gran Turismo sunt unele dintre cele mai populare jocuri din aceasta categorie, dar jocurile arcade clasice precum Pole Position sunt incluse si aici. In aceste jocuri, jucatorii se lupta cu un alt adversar sau cu ceasul.

Unul dintre primele tipuri de genuri de jocuri video, jocurile sportive de echipa simuleaza jocul sportiv. Unele jocuri, cum ar fi Arch Rivals si NBA Jam, satirizeaza genul, in timp ce altele precum Madden NFL si FIFA vor sa recreeze realismul si sa surprinda sentimentul de a juca un sport live.

Sportul fictiv sau jocurile competitive cad in aceasta categorie. Jocurile eSport precum Overwatch si Team Fortress au fost de asemenea atribuite genului.

Inradacinate ferm in jocul de lupta si genul sportiv, aceste jocuri includ jocuri de box precum Fight Night si jocuri video de wrestling. In aceste jocuri, lupta este mai realista si poate prezenta luptatori din lumea reala.

8. Jocurile puzzle

Puzzle-urile sau jocurile de logica au loc de obicei pe un singur ecran sau pe un camp de joaca si necesita ca jucatorul sa rezolve o problema pentru a avansa actiunea.

Un joc logic cere jucatorilor sa rezolve un puzzle logic sau sa navigheze intr-o provocare ca un labirint. Aceste jocuri includ jocuri mentale precum Brain Age, dar includ, de asemenea, jocuri casual de puzzle, precum Tetris.

La fel ca si jocurile reale trivia, jucatorii jocurilor video trivia trebuie sa raspunda la o intrebare inainte ca timpul sa expire (sau inainte ca un alt jucator sa raspunda) pentru a aduna puncte. Intrucat jocurile trivia sunt foarte potrivite in special jocului casual, acestea cresc din ce in ce mai mult in popularitate, in special pe telefoanele mobile.

9. Alte genuri de jocuri

Deoarece tehnologia continua sa impinga limitele a ceea ce este posibil in jocurile video - si pe masura ce jucatorii si dezvoltatorii imping limitele genurilor de jocuri, tot timpul se creeaza noi genuri.

Nu trebuie confundate cu jocurile casual, jocurile idle sunt jocuri simplificate care necesita o implicare minima din partea jucatorilor, cum ar fi clic pe o pictograma de mai multe ori. Jocurile idle tin jucatorii angajati prin recompensarea celor care indeplinesc obiective simple.

Jocurile casual prezinta o mecanica elementara a jocului si sunt perfecte pentru sesiuni scurte si casual. Acest gen a explodat in popularitate in ultimii ani datorita jocurilor pe telefoane mobile. Dezvoltatorii de jocuri folosesc adesea recompense si niveluri atent concepute pentru a face jucatorii sa se straduiasca sa ajunga mai departe, deoarece jocul in acest gen este de obicei destul de repetitiv.

Concepute pentru mai multi (patru sau mai multi) jucatori, jocurile de petrecere precum Mario Party ofera, de obicei, mini-competitii de jocuri, cu participanti care concureaza intre ei pentru a termina o provocare inaintea altor jucatori.

Un joc de programare are de obicei jucatori care folosesc codul pentru a finaliza o provocare sau pentru a depasi un obstacol. Codehunt, de exemplu, este un joc jucat folosind fie Java sau C# in care jucatorii scriu cod pentru a invata limbaje de computer si elemente de programare precum bucle, siruri si cifre. (Aflati mai multe despre aplicatiile de codare cu Java sau C ++.)

Jocurile traditionale precum sah, dame si table sunt inca populare in toata lumea si, pe masura ce lumea devine din ce in ce mai digitala, la fel sunt si acele jocuri traditionale. Jocuri de carti precum Magic: The Gathering si Pokémon Game Card isi gasesc locul si aici.

Aceste jocuri sunt jucate aproape exclusiv pe internet sau pe platformele activate in retea. MMO-urile includ, de asemenea, o varietate de moduri de joc, in care jucatorii pot coopera sau concura unul impotriva celuilalt. Minecraft, de exemplu, poate fi jucat atat ca experienta de joc cu jucator pe cont propriu, fie ca un MMO.

Advergames-urile sunt de obicei create pentru a ajuta la vanzarea unui produs sau marca, marca sau agentul de publicitate indrumand dezvoltatorul jocului sa creeze o experienta interactiva in jurul unui produs.

Un joc de arta prezinta arta sau o structura, si, precum arta, este menit sa-i creeze o emotie publicului sau. In mod obisnuit, aceste jocuri nu prezinta jocuri, ci in schimb sunt mai mult niste „experiente interactive”.

Folosite in principal ca instrument de invatare, jocurile educationale sunt folosite pentru a preda subiecte precum matematica sau dactilografierea folosind mecanica de baza a jocurilor si astfel ies in evidenta pe majoritatea listelor cu cele mai bune jocuri video pentru copii. Totusi, nu va lasati pacaliti (si nu confundati), dar jocurile non-educative din punct de vedere tehnic precum Minecraft pot fi si educative.

Exerjocurile sunt concepute special pentru a lucra cu un periferic sau un controler care permite jucatorului sa simuleze un exercitiu sau o activitate. Jocuri precum Wii Fit urmaresc numarul de repetari si progresul utilizatorului la fel ca un ceas de fitness.

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Joc-de-actiune-aventura  

https://ro.wikipedia.org/wiki/Joc_online_de_multiplayer_masiv

 https://www.idtech.com/blog/different-types-of-video-game-genres